Mavi All Blue koleksiyonu, All Blue sürdürülebilirlik stratejisi doğrultusunda malzeme seçiminde sorumlu tercihlerin yapıldığı ürünlerden oluşur. Bu koleksiyondaki ürünler, çevresel etkileri azaltmaya katkıda bulunan ‘
All Blue koleksiyonunda kullanılan “tercih edilen malzemeler”:
• Rejeneratif, organik ve geri dönüştürülmüş, OCS1, RCS2 veya Regenagri3 sertifikalı pamuk
• TENCEL™ (modal, liyosel, Refibra liyosel) içerikli selülozik elyaflar,
• Geri dönüştürülmüş veya RCS2 sertifikalı polyester,
• İleri dönüştürülmüş yeniden hayat bulan malzemeler4
Kumaş karışımlarındaki tercih edilen malzeme içeriği, Mavi’nin kalite önceliği, tasarım anlayışı ve ürün performans özellikleri göz önünde bulundurularak şekilleniyor. All Blue koleksiyonundaki her ürün, aynı zamanda %100 vegan olma özelliği taşıyor (hayvansal ürün kullanılmıyor) ve etiketlerinde FSC sertifikalı kâğıt5 kullanılıyor.
1 Organik İçerik Standardı (OCS), uluslararası tanınmış organik standartlara göre sertifikalandırılmış bir çiftlikte işlenen malzemeler için gözetim zinciri doğrulaması sağlayan bir standarttır.
2 Geri Dönüşüm İddia/İçerik Standardı (RCS), geri dönüştürülmüş malzemelerin ve gözetim zincirinin üçüncü taraflarca belgelendirilmesi için ilgili kriterleri belirleyen bir standarttır.
3 Regenagri, toprak sağlığını ve üzerinde yaşayanların refahını güvence altına almayı amaçlayan bir rejeneratif (onarıcı) tarım girişimidir.
4 Normal süreçlerde kullanılmayacak, atıl durumda kalacak veya atığa dönüşecek malzemelerin tekrardan ürünlerde kullanılmasıdır.
5 FSC sertifikalı kağıtlar, sadece kâğıt üretimi için yetiştirilen ağaçlardan oluşan yenilenebilir ormanlardan elde edilmektedir.
Mavi, Textile Exchange'in "Tercih Edilen Lif ve Hammaddeler" - Preferred Fiber and Materials Matrix (PFMM) yaklaşımını referans kabul etmektedir. Textile Exchange*, tercih edilen malzemeleri şu şekilde tanımlamaktadır:
“Konvansiyonel eşdeğerine kıyasla, iklim, doğa ve insanlar için sürekli olarak azaltılmış etkiler ve artırılmış faydalar sağlayan, üretim sistemlerini dönüştürmeye yönelik bütünsel bir yaklaşımla üretilen lif veya hammadde.”
Textile Exchange'in “Tercih Edilen Lif ve Hammaddeler Matrisi” aracı, her bir malzeme kategorisinde "tercih edilen" malzemelerin belirlenmesinde yol gösterici bir kaynak sunmaktadır. PFMM, malzemeleri 80’den fazla çevresel ve sosyal göstergeye göre değerlendirerek, malzemelerin güçlü ve zayıf yönlerini anlamaya yardımcı olmaktadır.
Mavi, All Blue koleksiyonunda kullanılan malzemeleri ve bunların sahip olduğu standartları net bir şekilde göstermek için tercih edilen malzemeler tablosu hazırlanmıştır. Bu tablo**, her bir malzemenin çevresel ve sosyal etkilerinin daha iyi anlaşılmasına yardımcı olacak şekilde tasarlanmıştır.
*Textile Exchange, moda, tekstil ve hazır giyim endüstrisinde iklim ve doğa üzerinde faydalı etkiler yaratan, kâr amacı gütmeyen küresel bir kuruluştur. Önde gelen endüstri standartlarından oluşan bir paket geliştirmişlerdir ve markaların ve perakendecilerin tercih edilen elyaf ve malzeme kullanımlarını ölçmelerini, yönetmelerini ve takip etmelerini sağlayan kritik endüstri verilerini ve içgörülerini toplayıp yayınlamaktadır.
** Bu liste, Textile Exchange'in tanımladığı elyaf ve malzemeleri temel almakta olup, bilimsel gelişmeler, en iyi uygulamalar ve güncel bilgiler ışığında düzenli olarak güncellenmektedir. Yenilikçi elyaflar ve malzemeler, malzeme hedeflerine ulaşmada önemli bir rol oynasa da bu malzemelerin kapsama dahil edilmeden önce net bir şekilde tanımlanması ve doğruluklarının teyit edilmesi büyük önem taşımaktadır. Textile Exchange’in henüz değerlendirmediği malzemeler Mavi’nin kendi değerlendirmeleri sonucu matrise eklenmektedir. Mavi, konvansiyonel alternatiflerine göre çevresel etkisi daha düşük olduğu akademik çalışmalar ve/veya tedarikçi beyanı ile kanıtlanmış malzemeleri “Tercih Edilen Malzemeler” olarak adlandırmaktadır.
Eski kıyafetler ve tekstil atıkları geri dönüşüm döngüsüne dahil olarak önce pamuk liflerine, sonra ipliğe ve son olarak yeniden hayat bulan kumaşlara dönüştürülür. Geri dönüştürülmüş pamuk tercih edilerek, işlenmemiş hammadde kullanımı azaltılabilir ve materyalin atığa dönüşmesi engellenebilir.
Organik pamuk, geleneksel pamuktan daha az su tüketir ve kimyasal pestisitler veya kimyasal gübreler kullanılmadan yetiştirilir. Ayrıca, genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO’lar) içermez. Bu uygulamalar sayesinde, toprak verimliliği artar, sera gazı emisyonları azalır, biyoçeşitlilik desteklenir ve pamuk yetiştiricilerinin sağlığı korunmuş olur.
Rejeneratif pamuk toprağın verimliliğini artıran ve ekosistemlerin dengesini destekleyen onarıcı tarım yöntemleriyle yetiştirilir. Bu yaklaşım, atmosferdeki karbondioksiti toprağa geri kazandırarak karbon ayak izini azaltmayı hedefler ve doğanın kendini yenileme gücünü destekler. Rejeneratif tarım, toprağın bozulmasını minimumda tutmayı, biyolojik çeşitliliği artırmayı ve doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlamayı amaçlar. Nesiller boyu gıda ve elyaf yetiştirmek için uygulanan bir yöntemdir. Doğal sistemlerle uyumlu olarak çalışır, tüketici tarım sistemlerinin aksine birbirine bağlı ve faydalı ekosistemlerin değerlerini göz önünde bulundurur.
TENCEL™ markalı Lyocell ve modal elyaflar, sürdürülebilir orman kaynaklarından elde edilen ağaç hammaddesinden çevre dostu yöntemlerle üretilir. Bu elyaflar çok yönlüdür ve çeşitli tekstil elyafları ile birleştirilerek kumaşların estetik görünümünü ve performansını artırır. TENCEL™ Lyocell elyafların kendine özgü fiziksel özellikleri; yüksek dayanıklılık, etkili nem yönetimi ve nazik bir dokunuş sunar.
TENCEL™ Modal elyafları ise sürdürülebilir olma özelliğinin yanı sıra yumuşaklığıyla cilt dostu bir his sağlarken; diğer elyaflarla karıştırılarak ve işlenerek konforlu bir deneyim yaşatır. Daha fazla bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.
Upcycling bir malzemeyi yeniden kullanmak için orijinal halinin değerini artıracak şekilde onu ileri dönüştürmek anlamıne gelir. İleri dönüştürülmüş malzemeler tercih edilerek atık veya kullanılmayan kaynaklarının yeniden kullanılması sağlanabilir. Bu sayede yeni malzeme tüketimi azalır, atık oluşumu önlenir ve döngüsel ekonomiye katkıda bulunulur.
Petrol bazlı atıkların yeniden değerlendirilmesi sonucu elde edilen geri dönüştürülmüş polyester; daha önce üretilmiş malzemelerin yeniden hayat bulması sonucunda elde edildiği için hem geleneksel polyestere göre daha sürdürülebilir bir seçenek sunar hem de atık sahalarına giden plastik atıkları azaltır.
Kumaş özelliklerine ek olarak Mavi All Blue ürünlerinde aşağıdaki aksesuar özelliklerinden bir veya birkaçı kullanılmaktadır.
Mavi’nin hiçbir denim ürününde hayvansal kaynaklı malzemeler kullanılmıyor.
Bu düğmeler Ordu-Giresun bölgesindeki fındık endüstrisi artıkları olan fındık kabukları ile üretiliyor. İçeriğini fındık kabukları, polyester ve boyar maddeler oluşturuyor. Önceki durumda atık olacak malzemeleri kullanarak döngüsel ekonomiye katkı sağlıyor.
Zeytin endüstrisi artıklarından üretilen arka etiketler, kaplamalarında kullanılan malzemelerin büyük kısmının biyo bazlı olma özelliği taşımasıyla konvansiyonel suni etiketlerden ayrışır. Bu özellik aynı zamanda sentetik veya petrokimya endüstrisi ürünlerinin üretim sürecinde kullanılmadığını da gösterir. Etiketlerin kaplamasının %52’si zeytin çekirdeklerinden elde edilirken; arka desteği olarak kullanılan kumaş ise %100 geri dönüştürülmüş polyesterden üretilir.
FSC sertifikalı kâğıtlar, sadece kâğıt üretimi için yetiştirilen ağaçlardan oluşan yenilenebilir ormanlardan elde edilmektedir. 2023 yılında, Mavi’nin FSC sertifikalı olarak tedarik edilen tüm etiket, karton ve kâğıt ambalaj malzemelerinin oranı %86’dır.
Bu sertifikalar, FSC %100, FSC Mix veya FSC Recycled olmak üzere üç farklı etiket türünü kapsar. Daha fazla bilgi için lütfen şu bağlantıya göz atınız: FSC etiketlerinin anlamı.
• Doğada kendiliğinden oluşan bitki atıklarının özleri ve doğal etkenlerle ortaya çıkan killerden üretilen kumaşlarla yaratılmış bir koleksiyon
• Toksik etki taşımaması ve antibakteriyel özelliğiyle cilde dost yaklaşım
• Su ve enerji verimliliği
• Zeytin çekirdeğinden arka etiket ve fındık kabuğundan düğmeler
• Geri dönüştürülmüş malzeme ve ipliklerden dokuma etiketleri
• Sadece yağmur suyuyla yetişen Hemp bitkisiyle en az su tüketimi
• Geri dönüştürülmüş pamuk, dikim iplikleri ve malzemeler
• Fındık kabuğundan doğa dostu düğmeler
• Daha az işlemle daha az enerji kullanımı
• Comfort kumaş teknolojisiyle nefes alabilen, yumuşak, rahat ve dayanıklı jean’ler
• The Rivet Awards tarafından «En Sürdürülebilir Koleksiyon» ödüllü
Esra Gülmen x Mavi
2022 İlkbahar/Yaz
Tipografiyle illüstrasyonu harmanladığı sanat yaklaşımıyla gündelik problemleri ve kavramları yalın olduğu kadar çarpıcı bir şekilde anlatan Esra Gülmen, doğa temalı eserlerini Mavi’yle birlikte özel bir koleksiyona taşıdı.
• Sadece yağmur suyuyla yetişen Hemp bitkisiyle en az su tüketimi
• Geri dönüştürülmüş pamuk, dikim iplikleri ve malzemeler
• Fındık kabuğundan doğa dostu düğmeler
• Daha az işlemle daha az enerji kullanımı
• Comfort kumaş teknolojisiyle nefes alabilen, yumuşak, rahat ve dayanıklı jean’ler
• The Rivet Awards tarafından «En Sürdürülebilir Koleksiyon» ödüllü